تفاوت باتری یو پی اس و باتری ماشین چیست؟ باتری ها در انواع مختلف و برای کاربردهای گوناگون به تولید می رسند. باتری های ماشین در واقع همان باتری هایی هستند که در اتومبیل های مختلف سواری و ماشین های سنگین مانند اتوبوس و کامیون از آن ها استفاده می شود.
تفاوت باتری یو پی اس و باتری ماشین
وظیفه باتری در این ماشین ها تامین جریان مناسب برای مدت زمانی کوتاه است تا توان کافی برای استارت زدن و روشن شدن دستگاه مهیا شود. انرژی لازم جهت شارژ شدن این باتری ها نیز از سوی دینام خودرو فراهم می شود. زمانی که ماشین روشن بوده و موتور در حال فعالیت است، دینام با سرعتی معین باتری را شارژ می کند تا باتری در حالت شارژ کامل قرار گیرد. به عبارتی می توان گفت که تامین نیروی الکتریکی مورد نیاز برای فعالیت های برقی ماشین برعهده دینام قرار دارد. باتری های یو پی اس و باتری های خورشیدی که آن ها را با نام باتری های ذخیره انرژی نیز می شناسند، مقدار اندکی از جریان را در مدت زمانی طولانی و به شکل پی درپی تامین می کنند.
باتری ماشین (باتری استارتی)
این نوع باتری ها مقدار زیادی از جریان را برای مدت زمانی کوتاه صرف راه اندازی موتور می کنند. در واقع هدف از به کارگیری باتری های ماشین این است که در زمان شروع کار موتور آن را روشن کند. این باتری توسط دینام طراحی شده در خودو که نقشی محافظت کننده دارد با سرعت زیاد شارژ می شود. باتری های خودرو به باتری های معلق در مایع نیز معروف هستند و ولتاژی معادل با 12 ولت دارند. باتری های ماشین از نوع سربی-اسیدی هستند و عملکرد آن ها بر پایه واکنش اسید سولفوریک است. به عبارت دیگر واکنش سولفوریک اسید بر روی صفحات سربی معلق در مایع سبب ایجاد نیروی الکتریکی مورد نیاز می شود.
پیشنهاد میکنیم جهت مشاهده توضیحات و بررسی خرید و قیمت ضایعات باطری ماشین بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
باتری UPS (باتری ذخیره انرژی)
همانطور که اشاره شد باتری های یو پی اس می توانند مقدار محدودی از جریان را طی مدت زمانی طولانی در خود ذخیره نموده و انرژی لازم جهت فعالیت مصرف کننده را به شکل پیوسته تامین نمایند. این نوع باتری ها در دو نوع نیکل کادمیوم و سیلد لید اسید به تولید می رسند.
قسمت عمده باتری های یو پی اس از سرب تشکیل شده و به دلیل بالا بودن قیمت سرب جهانی قیمت این نوع باتری ها نیز بالا است و با افزایش و کاهش قیمت سراسری دچار نوسان می شود. در باتری های یو پی اس به دلیل استفاده از نمد و فیبر برای محافظت از باتری امکان نشت اسید و هیدروژن وجود ندارد و این موضوع کیفیت و کارایی باتری های UPS را به میزان زیادی افزایش داده است. عدم ایجاد نشتی در این باتری ها قابلیت جابجایی طولانی آن ها را فراهم کرده و سبب تسهیل در کاربری این نوع باتری ها شده است. میزان ظرفیت، مقدارآمپر و سطح قیمت باتری های یو پی اس در مقایسه با باتری های ماشین (باتریهای معلق در مایع) بیشتر است. این موضوع حتی در خصوص قیمت باطری ضایعات یو پی اس نیز صدق می کند.
شباهت باتری های ماشین (باتریهای استارتی) با باتری یو پی اس چیست؟
شباهت باتری های ماشین و باتری های یو پی اس را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
- هر دو به لحاظ ظاهری و عملکردی از اسید و سرب جهت تامین و تولید انرژی بهره می گیرند.
- هر دو دارای ولتاژی معادل با 12 ولت هستند.
- ولتاژ این دو نوع باتری مشابه یکدیگر است.
تفاوت باتری یو پی اس و باتری ماشین
تفاوت باتری یو پی اس و باتری ماشین به شرح زیر است:
- باتری های ماشین مقدار بسیار زیادی از جریان را برای مدت زمانی کوتاه فراهم می کنند، اما باتریهای یو پی اس مقدار کمی از جریان را در مدت زمانی طولانی و به شکل پیوسته فراهم می نمایند.
- ساختاربندی درونی این دو باتری با یکدیگر متفاوت است و طراحی آن ها بسته به نوع کارکرد و مصرفشان انجام شده است.
- در سیستم های برقی که مجهز به باتری یو پی اس یا باتری خورشیدی هستند جریان DC به جریان الکتریکی AC تبدیل شده و برق مورد نیاز دستگاه مصرف کننده تامین می شود.
- باتری های یو پی اس در قیاس با باتری های خودرو زمان تخلیه بسیار طولانی تری دارند و از نوع باتری های دیپ سایکل به شمار می آیند.
- جریان شارژ باتری UPS و باتری ماشین با هم متفاوت است.
- باتری خودرو در هنگام کارکرد شارژ می شود و چنانچه برای مدتی مورد استفاده قرار نگیرد انرژی موجود در آن کم کم از بین خواهد رفت.
- پلیت های سربی در باتری های ماشین بیشتر و نازک تر هستند تا سطح تماس و میزان واکنش الکترولیت با صفحات الکترود افزایش یابد و این فرایند در نتیجه مقدار جریان فراوانی را در مدت زمانی کوتاه ایجاد می کند. در باتری های یو پی اس، اما پلیتهای سربی کمتری وجود دارد و در مقابل، حجم الکترولیت در این باتری ها بالا است و همین موضوع باعث می شود که جهت تولید جریان به مقدار کافی، مدت زمان بیشتری برای واکنش شیمیایی صرف شود. در نتیجه باتری یو پی اس میزان مشخصی از جریان را در مدت زمانی بلند تامین می کند.
- قیمت باتری های یو پی اس حتی اگر ظرفیتی مشابه با باتری های خودرو داشته باشند از باتری های ماشین دو تا سه برابر گرانتر هستند.
چرا نمی توانیم از باتری یو پی اس برای خودرو استفاده کنیم؟
یو پی اس را می توان با استفاده از باتری خودرو روشن کرد و با دریافت خروجی 220 ولتی برای مدت زمانی کوتاه جریان مورد نیاز برای سیستم مصرف کننده را فراهم نمود، اما چنانچه از باتری ماشین برای یو پی اس استفاده کنید یا از اینورتر برای دریافت خروجی 220 ولتی بهره بگیرید، با مرور زمان ولتاژ خروجی کم می شود. این افت ولتاژ در خروجی باتری و نهایتا در خروجی AC نیز اثر می گذارد. چنانچه یو پی اس از نوع آنلاین باشد، افت ولتاژ سبب ایجاد خطا و قطع شدن آن می شود و در صورتی که یو اس پی از نوع نمونه های نامرغوب و آفلاین باشد نیز این اتفاق باعث ایجاد آسیب در دستگاه مصرف کننده خواهد شد.
همچنین اگر از باتری ماشین به جای یو پی اس استفاده کنید و این باتری را با شارژر مخصوص یو پی اس شارژ نمایید، باتری ماشین بیشتر از حد معین داغ می شود و این موضوع علاوه بر تخریب و آسیب به باتری، عمر مفید آن را کاهش می دهد. همچنین این امر می تواند سبب نشت اسید داخل باتری و آزادسازی گازهای هیدروژن داخل آن شود و تمام این موارد ممکن است باعث انفجار باتری گردند.
پیشنهاد میکنیم جهت مشاهده توضیحات و بررسی خرید و قیمت باطری فرسوده ups بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
سخن پایانی
اگر در موارد خاص نیاز به استفاده از باتری ماشین برای سیستم یو پی اس را داشتید، می توانید این کار را انجام دهید اما باید توجه داشته باشید که باتری های خودرو نمی توانند دشارژ شدن های شدید یا استفاده های بلند مدت را تحمل کنند. این عدم تحمل به دلیل استفاده از پلیت های سربی نازک در داخل این باتری ها و همچنین کم بودن مقاومت درونی آن ها است. از این رو استفاده باتری ماشین به جای یو پی اس آن هم در مدت زمان طولانی، سبب ایجاد آسیب در این باتری ها شده و دوام و طول عمرشان را کاهش می دهد.