علائم خرابی باتری موتورسیکلت
باتری موتور سیکلت از قطعات اصلی و بسیار مهم در موتورسیکلت است. علل مختلفی باعث کاهش این قطعه در موتورسیکلت میشود که ما در اینجا قصد داریم تا به علائم خرابی باتری موتورسیکلت و روشهای مراقبت از باتری موتورسیکلت بپردازیم؛ پس با ما همراه باشید.
انواع باتری موتورسیکلت
باتری موتور سیکلت را بر اساس نوع میتوان به سه دسته باتریهای اسیدی، اتمی و ژل سلولی دستهبندی کرد که به معرفی آنها میپردازیم:
۱- باتری اسیدی
به باتریهای اسیدی «باتری تر» نیز گفته میشود که این باتری قدیمیترین نوع باتری شناخته میشود که به دلیل اینکه به طور مستقیم از اسید برای شارژ کردن آنها استفاده می شوند، نیاز به نگهداری دارد.
۲- باتری اتمی
به باتریهای اتمی «باتری خشک» هم میگویند. این نوع باتری مهر و موم شده و نیاز کمتری به نگهداری دارد. باتری های خشک در مقایسه با باتریهای ژل سلولی کارایی و عملکرد تقریبا یکسانی دارند ولی هزینه ای کمتر نسبت به باتری اسیدی دارند همچنین در مقایسه با اتری های اسیدی ایمنتر هستند.
۳- باتری ژل سلولی
در باتریهای ژل سلولی، از اسید یا ژل استفاده شده است. این نوع باتری مقاومت بالایی در برابر لرزش، ضربه و دمای شدید دارد و با شارژر قطرهای شارژ میشود.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله انواع باتری موتورسیکلت را مطالعه کنید.
علائم خرابی باتری موتورسیکلت
زمانی که وسیله نقلیه در حال کار کردن است، علائم مختلفی وجود دارد که با دنبال کردن آنها میتوان متوجه شد که مشکل از سمت باتری است که در متن زیر نشانههای خرابی باتری موتورسیکلت را معرفی میکنیم:
۱- کاهش قدرت موتورسیکلت
اولین علائم خرابی باتری موتورسیکلت کم شدن قدرت موتورسیکلت است که با گذشت زمان کارایی آن کم خواهد شد.
۲- لامپ ضعیف
اگر لامپهای موتورسیکلت کم نور هستند و بعد از چند دقیقه خاموش میشوند. این موضوع را میتوان از علائم خرابی باتری موتورسیکلت دانست.
۳- شنیدن صدای ناهنجار از موتور
شنیده شدن صداهای نا متعارف از سمت موتور یکی از علائم خرابی باتری موتور است زیرا نشان می دهد که باتری توان کافی برای روشن کردن موتور را ندارد.
در ادامه این متن به سایر علائم خرابی باتری موتورسیکلت میپردازیم:
- افت ولتاژ بیش از حد هنگام استارت زدن و جریان کشیدن از باتری
- باد کردن، نشتی آب اسید و بوی بد باتری
- جوشیدن آب اسید خانههای باتری
- سولفاته شدن زیاد سر باتریها
- شارژ نگه نداشتن باتری
دلایل خرابی باتری موتورسیکلت
دلایلی زیادی وجود دارند که باعث خراب شدن باتری موتورسیکلت میشود که در متن زیر به معرفی این دلایل میپردازیم:
۱- بارگیری بیش از حد باتری
یکی از عواملی که باعث کاهش عمرمفید باتری میشود اضافه بار بیش از حد باتری است که برای اینکه این مشکل رخ ندهد بایستی قبل از استفاده از باتری، ولتاژ باتری را همراه با عملکرد موتور و سایر لوازم جانبی بررسی کرد.
۲- اشکال در تنظیم کننده ولتاژ
درصورتی که تنظیم کننده ولتاژ دچار مشکل شود. این موضوع بر روی عملکرد باتری اثر بدی میگذارد که برای جلوگیری از این مشکل باید همه اتصالات موتور مورد بررسی قرار بگیرند تا از این امر مطمئن شویم که موتور وضعیت خوبی دارد.
۳- مشکل در اتصال به زمین
یکی دیگر از نشانههای خرابی باتری موتورسیکلت اتصال ضعیف زمین بین قاب و باتری است که امکان دارد باعث عدم شارژ مطلوب در باتری گردد و در صورت نیاز برای تمیز کردن اتصالات، از سنباده سبک بایستی استفاده کرد.
۴- نشتی در مدار
نشتی در مدار میتواند باعث شود که شارژ باتری سریعتر تخلیه شود. برای بررسی این مشکل، کابل باتری منفی را برداشته و ولت اهم متر را بین کابل منفی و ترمینال منفی باتری قرار میدهیم، در صورتی که ولت متر عدد صفر را نشان داد این امر نشانگر کارکرد درست مدار است.
۵- گرما و لرزش
لرزش های پی در پی و حرارت زیاد برای برخی از موتورسیکلت ها غیرقاب تحمل است که این موضوع باعث آسیب به باتری و کاهش عمر مفید آن می شود.
پیشنهاد میکنیم جهت بررسی توضیحات مربوط به باطری فرسوده موتور سیکلت بر روی لینک درج شده کلیک کنید.
راه های نگهداری و افزایش عمر باتری موتورسیکلت
روشهای نگهداری و افزایش عمر باتری موتورسیکلت را در اینجا قصد داریم معرفی کنیم تا بتوانید استفاده بهینهای از باتری خود داشته باشید:
۱- جداکردن باتری از مدار در صورت عدم استفاده
باتری موتور سیکلت نیز به تدریج و در طول استفاده کارایی اولیه خود را از دست میدهد و دیگر به خوبی روز اول کار نمی کند؛ پس در مواقعی که از موتورسیکلتتان استفاده نمیکنید، سوکتهای باتری را جدا کرده تا مانع از داغ شدن آن شوید. این روش یکی از بهترین روشهای افزایش بهره وری و عمر باتری موتور سیکلت است.
۲- استفاده از شارژر شناور
شارژ باتری موتورسیکلت توسط شارژر امکانپذیر است که هنگام اتصال شارژر به بوبین موتورسیکلت، با چرخیدن دور موتور، برق ایجاد و باتری شارژ میشود که شارژرهای شناور برعکس شارژرهای قطرهای پس از شارژ کامل باتری، فرآیند شارژ را قطع کرده و مانع از آسیب رسیدن به باتری میشوند.
۳- عدم استفاده از مدار موازی
ایجاد جریان داخلی در باتری یکی دیگر از عواملی است که عمر باتری را کاهش می دهد و بر اثر مدار موازی کردن باتری موتورسیکلت رخ می دهد.
۴- نگهداری از باتری موتورسیکلت در سایه
باتری موتورسیکلت را در مکانی دور از نور مستقیم خورشید و در سایه قرار دهید. چون افزایش دمای باتری موتورسیکلت باعث کاهش عمر مفید آن میشود. نگهداری موتور سیکلت، احتمال آتش گرفتن موتور را بسیار پایین میآورد.
قیمت باتری موتورسیکلت
باتری موتورسیکلت با برندهای مختلفی در بازار ایران وجود دارد اعم از برندهای خارجی و ایرانی که با کیفیتهای مختلفی عرضه می شوند. بنابراین در هنگام خرید باتری موتورسیکلت ایرانی یا خارجی بودن باتری خیلی تفاوتی ندارد و حتی گاهی برندهای ایرانی دارای کیفیت بهتری هستند.
از جمله مواردی که در تعیین قیمت باتری اثرگذار است میتوان به ابعاد باتری، آمپراژ باتری، کیفیت بدنه، میزان ولتاژ، ضمانتنامه معتبر و تاریخ تولید آن اشاره کرد که باید در هنگام خرید به این موارد دقت داشته باشید تا خریدی خوب و مناسب داشته باشید.
سخن پایانی
موتورسیکلت یک باتری کوچک دارد که این باتری وظیفه برق رسانی به اجزای موتورسیکلت و کارکرد موتور را دارد که در این مقاله با نشانههای خرابی باتری موتورسیکلت و دلایل خرابی باتری آشنا شدیم و در ادامه روشهای نگهداری و افزایش عمر باتری موتورسیکلت و عوامل تأثیرگذار بر قیمت باتری را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم که بتوانید از این اطلاعات به طرز مفیدی استفاده کنید.